Östervåla, Upplands eget Gnosjö

Södra infartenI Östervålabygdens karga skogslandskap har livsvillkoren alltid varit hårda. Men ur nöden har det vuxit fram en anda som varit framgångsrik. Här har man fått lita till hantverkskunnandet och företagsamheten blomstrar. Det skrev journalisten Jesper Harrie för Handelskammartidningen efter ett besök i Östervåla 2008.

På 1700-talet började en fattig soldat snickra stolar för att överleva. Sedan dess har hantverkskunnande och företagande präglat Östervåla. Byborna här är vana att klara sig själva.
– Vi har mer entreprenörskap här än de har i trakten runt omkring. Vår ishall är ett gott exempel. När inte kommunen hade råd byggde vi den själva, företag och privatpersoner här på orten, berättar Kiell Tofters, tidigare ordförande i Östervåla utvecklingsråd.

Fontänen på torgetÖstervålabygden, som består av orterna Östervåla, Tärnsjö och Harbo, utgör norra delen av Heby kommun med totalt 13 600 invånare. Efter idogt opinionsarbete lyckades Heby kommun år 2007 byta länstillhörighet, från Västmanland till Uppsala län.
– Det öppnar ett fönster mot marknaden i Uppsala och Stockholm, säger Kiell Tofters som själv varit med och drivit frågan som aktiv i Länsbytarpartiet.

Till skillnad från många andra orter i Bergslagen har man aldrig haft något bruk, invånarna har fått lita till sitt hantverkskunnande och driftighet för att överleva.
– Vi har en tradition som började med en fattig soldat i slutet av 1700-talet. Han snickrade stolar för att klara sig och fler tog efter. Snart fanns det en näring med produktion av stilmöbler som såldes i Uppsala, Stockholm och även i Sankt Petersburg och Paris, berättar Kiell Tofters.

Företagsamheten blomstrade tillsammans med väckelserörelsen som skapade starka sociala nätverk och en kultur där det var accepterat att driva rörelse och ta initiativ.

Sambandet mellan föreningsliv och företagande har studerats av Nutek och Dalarnas forskningsråd som funnit likheter mellan orter som Östervåla, Gnosjö och Leksand.

I dag är möbelnäringen borta och nya näringsidkare har tagit vid.

 


Information från Utvecklingsrådet

 

Boka reklamplats

Stolriket-skylt

All plats för reklam-banderoll under våra Stolriket-skyltar måste bokas via hemsidan. Klicka på bilden t.v!

 

2019 års Östervålapris till

Anders Kihl!


Klicka HÄR för att läsa mer om
Anders och motiveringen till
Östervålapriset!

 

Copyright © 2012 Östervåla utvecklingsråd - Powered by C²MS